Bygglov-PBL

Det kan bli dyrt att "bygga svart"!
Eller uppföra en byggnad/byggnadsverk utan lov som det mer formellt heter.


Du tänker bygga något kanske? Bygga till eller göra en ombyggnad på din fastighet eller kanske ändra användningen för en byggnad.
Är du inte säker på om du behöver bygglov eller göra en bygganmälan ska du ringa till din kommuns bygglovsenhet/ avdelning. Varje kommun har en hemsida där man kan hitta information.

Varför ska du göra det?
Det finns många orsaker. En av orsakerna är att man inte vill betala sanktionsavgifter för att man har gjort fel! Sedan gäller olika regler beroende på vart din fastighet ligger. Ligger fastigheten inom strandskyddat läge? Ligger fastigheten inom en detaljplan, finns områdesbestämmelser, är huset kulturmärkt på något sätt, ja skälen kan vara många.


SÅ HÄR GÅR PROCESSEN TILL

1. Du söker bygglov (ibland måste du ha en kontrollansvarig som ser till att allt blir rätt med byggnation, papper som ska in etc. Han/hon ska vägleda och rådge byggherren)

2. Du får ett okej på att du får utföra byggnationen/ ändra användning/ om- eller  tillbyggnaden/riva/ ändra mark.

MEN DU FÅR INTE BÖRJA FÖRRÄN DU HAR FÅTT ETT STARTBESKED!
Börjar du innan får du en sanktionsavgift!

Du ska inte börja förrän kungörelsen av att du har fått tillåtelse om att bygga har varit i Post- och inrikes tidningar.
När kommunen beslutat om lov måste de normalt delge beslutet till dig och de personer som haft invändningar. Kommunen måste också kungöra beslutet i Post- och Inrikes tidningar. Personer som ska delges kan överklaga beslutet inom tre veckor från delgivningen. De personer som inte delges kan överklaga beslutet inom fyra veckor från kungörelsen i Post- och Inrikes tidningar. Att ett beslut vinner laga kraft innebär att beslutet inte längre kan överklagas.

3. Du kan göra din åtgärd

4. När du är klar ska du få ett slutbevis för att få ta t. ex tillbyggnaden i bruk. Tar du tillbyggnaden ibruk innan kan du få en sanktionsavgift.

4 kommentarer:

  1. Om jag river min befintliga altan som finns på husets halva långsida och bygger en "likadan" med samma yta men därtill också vill göra ett golv som sedan sträcker sig längs hela husets längd, men utan tak eller dylikt. behöver jag söka bygglov då? / Ira

    SvaraRadera
  2. Har det krävts bygglov för altanen när den byggdes? Om det inte krävdes lov vid uppförandet så krävs inte lov för rivning.

    Man behöver inte söka bygglov för altaner som ligger direkt på marken. En altan blir bygglovspliktig om den kan betraktas som en volymökning. För närvarande anses altaner vara lovfria upp till en höjd av 1,2 meter enligt tillgänglig rättspraxis. Observera dock att byggherren ansvarar för att altanen inte kommer att innebära en "betydande olägenhet" för någon granne, t ex genom att insynen blir besvärande.

    Hoppas det gav svar på din fråga! //FattaHus.nu

    SvaraRadera
  3. Jag har nästan samma dilemma. Jag ska byta panel och tilläggsisolera huset och har en altan som är byggd mot den befintliga panelen. Min tanke är att riva allt ovan golv och sedan bygga upp tak och räcke precis som det var innan.
    Behöver jag bygglov för att isolera och byta panel och/eller för altanen.

    Mvh
    Monchhichi

    SvaraRadera
  4. Hej! Monchhichi

    Det är alltid bra att kolla av med bygglovsenheten i din kommun!
    Men är det så att utförandet blir det samma så tycker jag att man kan påvisa att det är en nedmontering av altanen för att nå den panelen som man behöver byta. Blir utseendet annorlunda krävs det troligtvis lov. Ska du till exempel byta något fönster till en annan storlek kvrävs lov för då har du ändrat utseende.

    Inom ett område med detaljplan krävs bygglov för att måla om, byta fasadbeklädnad, byta material på taket eller annan ändring som innebär att byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. Undantagna är en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.Utanför detaljplanerat område är ovanstående åtgärder lovfria.

    9 kap. 2 §
    Det krävs bygglov för nybyggnad,
    tillbyggnad, och
    annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär att byggnaden helt eller delvis tas i anspråk eller inreds för ett väsentligen annat ändamål än det som byggnaden senast har använts för eller enligt senast beviljade bygglov har anpassats till utan att den avsedda användningen kommit till stånd,
    det i byggnaden inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri, eller
    byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial eller byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas på annat sätt.

    Första stycket 3 c gäller bara om byggnaden ligger i ett område som omfattas av en detaljplan.


    9 kap. 5 § PBL

    För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs det, trots 2 §, inte bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

    Hoppas du fick svar på din fråga// FattaHus.nu

    SvaraRadera