söndag 29 december 2013

Bygglov- PBL/Friggebodar

En fråga som jag har fått gäller det nya förslaget på att man ska få bygga en friggebod på 25 kvm utan bygglov.
Frågan är om jag tror att det kommer att genomföras.

Det är svårt att säga men snacket bland bygglovshandläggare är att det skulle vara konstigt om det går igenom. Men vi får vänta och se vad våra politiker beslutar.

En friggebod är en mindre komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Även om du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda.

Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvm. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden (dom från Regeringsrätten, RÅ 1994 ref.73).
En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste därför finnas ett sådant bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod. Friggeboden ska vara fristående och kan inte byggas ihop med en annan byggnad.

Medgivande från grannar

Om du vill placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt. Ger inte grannarna sitt medgivande måste du söka bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun.

Användningsområde

Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, trädgårdsväxthus, gäststuga, bastu och båthus. Det viktiga är att det är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.

Får en friggebod se ut hur som helst?

Friggeboden ska ha en lämplig form och färg. I vissa fall kan kommunen kräva bygglov för att uppföra en friggebod i en värdefull miljö.

Planbestämmelser

Rätten att uppföra en friggebod begränsas inte av några planbestämmelser. Det betyder att du till exempel får uppföra en friggebod även på punktprickad mark (som normalt inte får bebyggas) och oavsett vad detaljplanen anger om hur stor area på varje tomt som får bebyggas.
Strandskydd
Om du bygger närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden för mer information.
Kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga. De kan svara på om du får uppföra en friggebod på den plats och på det sätt som du har tänkt dig.

Kuriosa: det står ingenstans att man inte får ha källare på friggeboden!

2 kommentarer:

  1. Hade läst om de bestämmelser som finns. Media framställer det som om det nästan är klart och att det verkar positivt men samtidigt så skriver de att Boverket utreder saken och att det ska tas ett beslut innan 1 juli nästa år alltså 2014. En anledning till förslaget kommit upp är bostadsbristen och framförallt för för invandringen i Sverige. Men vi får se. det är en intressant möjlighet, dels för en större lite mer bekväm gäststuga. Lättare generationsboende även i större städer där bostadsbristen är större.

    SvaraRadera
  2. Vad bra att du tog upp det med bostadsbristen och tankarna kring friggebodarna.
    Jag kan se andra fördelar med större friggebodar som boende för studenter bland annat. Men 25 kvm är ett relativt litet boende och borde i så fall vara ett tillfälligt boende.
    Sedan kan jag se att de nog, om det blir bygglovsfritt med friggebodar på 25 kvm, kommer bli en affärsmässig grej för många. Det är en relativt billig investering att bygga en friggebod på 25 kvm och man kan tjäna en bra slant på att hyra ut.
    Troligtvis kommer det att bli bygganmälan på att uppföra friggebodarna om folk ska bo i dem. Man bör som myndighet ha koll på brandsäkerheten. Men man kommer runt bestämmelserna för att ha kontrollansvarig.
    //FattaHus.nu

    SvaraRadera