Ventilation

Fråga:
Jag fick en fråga igår angående om man kan stänga av ventilatioen i ett hus? Huset är från 1980- talet och har ett vad jag förstår FT- system (frånluft och tilluft mekanisk ventilation). Efter att ha rensat ventilationsrören för första gången på mycket länge tyckte de att de lät och "blåste" så mycket. De funderade på om det inte drog mer energi än vad ventilationen gjorde nytta.

Svar:
Att stänga av ventilationen är inget jag rekomenderar. Däremot kanske man ska se till  att ventilationsdonen är inställda på rätt flödesmängd. Det kan man få hjälp med av en ventilationsfirma.

Anledningen till att man inte ska stänga av ventilationen är många. Dels så blir inomhusluften syrefattig och unken vilket inte är bra för hälsan. Men sedan kan andra problem uppstå med fuktig vind, fukt vid fönster och köksfläkten drar inte ut matoset. Luft som inte kommer in kan man inte ventilera ut. Det är många som tror att deras köksfläktar är dåliga och  byter på grung av att det övriga systemet (ventilationen) inte fungerar.

Detta var ett hus från 1980- talet och det är diffusionsspärr (plast) i kunstruktionen för våra tidigare byggregler hade nämligen krav på lufttäthet, vilket vi tyvärr inte har idag. Det är ett tätt hus med ventilationskanaler för både från- och tilluft och ventilationen SKA vara igång.

Sedan kan man diskutera huruvida ett ventilationsaggregat från 1980- talet utan återvinning är bra i energieffektivitet. Det har hänt mycket när det gäller ventilationsaggregat bl. a är verkningsgraden högre idag då de är varvtalsreglerade.

Det är många hus än idag som har en sämre ventilation på grund av oljekriserna som var på 70- och 80- talet. Då tätades ventiler i husen igen och man tilläggsisolerade fel i tron om att det var ok i energisyfte. Men det lade grunden till begreppet sjukahus.

2 kommentarer:

  1. har precis ett sådant hus, vad gör jag först - och sedan? kan jag spara mycket, och på vad, och i förhållande till investeringskostnad? Och ja, det märks väl om ventilationen av någon orsak varit avstängd någon dag.. / Ira

    SvaraRadera
  2. I en villa på 125 m2 går det åt cirka 6 500 kWh/år för att värma upp ventilationsluften. Med ett FTX- system kan man minska energiåtgången med 3 000- 4 000 kWh/ år jämfört med dem som låter den varma luften gå ut i det fria (frånluft utan återvinning). Med ett elpris på 1,20 kr/ kWh (inklusive skatter och avgifter) ger detta en besparing på cirka 3 600- 4 800 kr/ år.
    Pay- offtiden blir då i det sämre fallet 8,3 år och i det bättre fallet 6,2 år. Ungefär som för en värmepump.
    Hur mycket du tjänar beror av vissa faktorer:
    Hur tätt ditt hus är, verkningasgraden på aggregatet, den specifika fläkteffekten, vilket luftflöde du har, planlösningen i ditt hus, elpriset, hur stor volym ditt hus är.
    Om du har ett hus på 125 m2 och enlig BBR (Boverkets byggregler) ska du ha ett flöde på 0,35 l/s det vill säga att du har ett luftflöde på:
    125 x 0,35 = 43,75 liter/sekund.
    Värme
    Den luftmängd som passerar kanalvärmaren värms upp enligt följande formel:

    P = Q x 1,296 x Δt

    P = effekt i W (effekten på värmebatteriet som vi ska räkna ut)
    Q = luftflöde i l/s (det luftflödet du räknat ut tidigare enligt ovan formel)

    Δt = temperaturhöjning i °C (hur mycket du vill höja innetemperaturen i jämförelse med utetemperaturen. Ex. -15°c ute och du vill ha 20°c inne. Temerturhöjningen blir 35°c.

    Ex.
    Du har räknat ut luftflödet enligt det tidigare exemplet och fått ut 43,75 l/s. I detta fallet räknar vi med en kanalfläkt och en kanalvärmare (ingen återvinning). Nu ska vi räkna ut vilken effekt du behöver på värmaren:

    43,75 x 1,296(fast värde) = 56,7

    56,7 X 35 = 1984,5,5 (ca 1990W)

    P = 1990 W

    - Observera att det är dyrt att värma upp luft utan återvinning!



    ________________________________________
    Omberäkningar
    Så här räknar du om de vanligaste luft värdena

    Räkna om l/s till m3/h:
    43,75 l/s x 3,6 = 157,5 m3/h
    Räkna om m3/h till l/s:
    157,5 m3/h / 3,6 = 43,75 l/s

    Räkna om l/s till m3/s:
    43,75 l/s x 3,6 / 3600 = 0,04375 m3/s

    Räkna om m3/s till l/s:
    0,04375 m3/s x 3600 / 3,6 = 43,75 l/s
    Tips:
    Se så att filtrena till aggregatet inte är för dyra. Hur många filter ska byas och hur ofta. Det är en del av driftkostnaden. Kolla vad det är för garantier på aggregatet.
    Passa på:
    Passa på att tilläggsisoler om det behövs när man ändå byter aggregat eller ännu hellre när ventilationsrör ska bytas. MEN isolera på rätt sätt! Var noga med luftspalterna då de inte bar är för att få in luft och luftrörelser på vindsutrymmet. Det är även ett kapillärbrytande skickt som hindrar fuktig luft från att kondensera mot råspnten.
    Hoppas att detta ger svar på din fråga// FattaHus.nu

    SvaraRadera