söndag 31 augusti 2014

En liten tanke om att äga ett hus!

För en familj är huset oftast den största investering man gör. Huset är även den trygga borg där man umgås med familj vänner och där man kan vila upp sig efter en lång arbetsdag.

När det händer något med huset till exempel att taket läcker, värmesystemet går sönder, man har fått mikrobiell påväxt på vinden eller i grunden eller kanske man misstänker att det är fuktigt i någon konstruktion då kan oron bli enorm. Det flesta brukar då få två frågor som de tänker på: Hur fixarman detta och vad kommer det att kosta? Kanske frågeställningarna kommer i omvänd ordning, Så stick inte huvudet i sanden utan ta tag i problemet så fort som möjligt då blir skadorna och kostnaderna säkerligen mindre än om man väntar. Har man en egen fastighet är man själv vaktmästaren som måste fixa.

Ibland kan det till och  med vara så att man i okunskap har skapat problemet i huset för att man inte har kunskapen om hur saker och ting påverkar varandra. De flesta har hört talas om ”sjuka hus” (ett i den akademiska världen stött och blött uttryck med många åsikter) ett begrepp som uppkom på 1980-talet då vi hade fått känna på oljekriserna i Sverige. Vi tätade våra hus men glömde att ventilera dem, Vi isolerade gillestugan och klädde in den med organiska material (som trä t ex) men även obeprövade material användes. Detta gjorde att inomhusklimatet inte blev så hälsosamt, Idag vet vi att rätt material på rätt plats och ventilation är viktigt för att få en hälsosam inomhusmiljö.

Det jag vill säga är att ibland kan det vara bra att prata med någon som har kunskaper i/på området för att få lite hjälp. Det kan också vara en trygghet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar